İMSAM NEDİR ?

İslam Mimarisi ve Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi, uzman zanaatkarların Hat, Kalem işi, Kündekari- Marküteri, Osmanlıca gibi alanlarda eğitimler vererek, üniversite öğrencilerine veya İslam Mimarisi’ne ilgi duyan herkese İslam Mimarisi’nin inceliklerini öğrettiği, İstanbul Kalkınma Ajansı Yaratıcı Endüstriler Destek programı tarafından desteklenen merkezdir.

PROJENİN AMAÇLARI

Genel Amaçlar:

İslami mimarisi ve sanatların canlandırılması, özgün eserler üretilmesi ve yaygınlaştırılması,

İstanbul’un özgünlüğünü geliştirmeye, ekonomik ve kültürel sürdürülebilirliğine katkı sağlamak.

Yaratıcı endüstriler sektöründe ortak kullanım merkezi olacak İslam Mimarisi ve Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin hizmet vermesi ile;

  • İslam mimarisi ve sanatları ile ilgili araştırma faaliyetlerinin yürütülmesini sağlamak.
  • Mimar Sinan’ın geliştirdiği yapım teknikleri üzerine deneysel çalışmaların yapılmasını sağlamak. Bunları akademik çıktılarını yaygınlaştırmak.
  • Oymacılık, Osmanlı varağı, Kündekari- marküteri, Kalem işi ve Hat sanatları üzerine zanaatkarların hakim olduğu tekniklerin yeni nesillere aktarımını sağlamak; bunların Dekoratif sanatlar, tasarım alanları, mimarlık ve mühendislik disiplinleri ile bütünleştirecek bakış açısını yaratmak.

ARAŞTIRMA MERKEZİNİN AMAÇLARI

Üniversite içinde geleneksel tekniklerin uygulama alanlarını oluşturmak, alanda uzman sanatçılar ve zanaatkarlar ile Üniversite içinden veya dışından uzmanlaşmaya istekli kişileri bir araya getirmek.

İslam Mimarisi ve sanatları alanlarında Üniversitede yapılmakta olan ve yapılacak akademik çalışmalarla alandaki literatüre katkı sağlamayı teşvik etmek.

Alanda yurt içinde ve yurt dışında çalışmalar yürüten paydaş Enstitü, merkez, sivil toplum kuruluşu ve kamu kuruluşları ile uygulama veya akademik araştırma alanlarında iş birliği yapmak.

Uygulama ve araştırma alanlarını destekleyecek eski dillerin öğretilmesini teşvik etmek,

Alanla ilişkili konularda Ulusal veya Uluslararası sergi, kongre, konferans, kurs, seminer, sempozyum gibi toplantılar düzenlemek.

Özgün uygulama alanında üretilen eserlerin bulunduğu; dergi, broşür, sosyal medya içerikleri, web sayfası, kitap gibi basılı veya dijital kataloglar ile basılı veya dijital arşiv oluşturmak.

Yükseköğretim alanındaki konularda lisansüstü çalışmaları teşvik etmek ve Üniversitenin enstitü ve merkezleri ile iş birliği yapmak.

Merkezin faaliyet alanlarında elde edilen çıktıların Üniversite ve sivil toplum kurumları ve etkileşim ağları içinde paylaşılmasını, değerlendirilmesini ve geliştirilmesini sağlamak.

Referans olabilecek ilgili sanat dallarında yerli ve yabancı kaynaklar, uygulama ve sergileme malzemeleri teminine katkıda bulunmak. Üniversiteye yayın ve belgelerin sürekli ve güncel olarak kazandırılmasına, izlenmesine katkıda bulunmak, yeni çıkan yayınları takip ve temine aracılık etmek.

Bünyesinde üretilmiş eserlerden oluşan bir arşiv oluşturmak.